Det finns en vågskål där vi kan balansera våra krav och våra resurser. Hur ser din vågskål ut? Lever du i harmoni med ditt liv? Springer du stressat runt i ditt livshjul eller går du runt och njuter av allt som händer?
Du lever det lyckliga familjelivet med små barn i en stor villa, har bil, ett bra jobb, mat på bordet och till och med råd att unna dig en semester då och då, du kanske även kryddar till det med en distansutbildning i skrivande som du alltid velat göra. Ja, utifrån sett så lever du den amerikanska drömmen fast i svensk bemärkelse.
Men….dygnets timmar räcker inte till. Du vill så mycket och kraven är höga, eller rättare sagt så sätter du själv upp krav som är alldeles för höga, fast det vet du inte om än. Du vill vara den perfekta frun, mamman, kollegan och ditt alldeles eget perfekta jag. Du har lyckats bra med detta länge, riktigt länge men nu börjar det krackelera i hörnen. Jobbet sköts exemplariskt och du är en riktig ja-sägare och löser det mesta. Be om hjälp, nej tack det är inget för dig.
Sjukvårdsupplysningen informerar på sin hemsida att symtomen vid utmattningssyndrom nästan alltid är både kroppsliga och psykiska. Oftast har du också haft ett eller flera stressrelaterade besvär under en längre tid innan du blir sjuk.
Acceptansen av att du är för stressad och inte orkar längre är svår. Att energin i vågskålen är helt slut och kraven hänger som en blyhätta över huvudet det är inget som en ja-sägare vill vara med om.
Om du är riktigt envis så kan du fortsätta länge i ett för stressat liv, men ofta är det kroppen som fysiskt börjar skrika efter hjälp eller så tar ångesten över tillslut och du knäcks mot din vilja.
I dagens verklighet så är det många människor som hamnar här någon gång i livet.
Känner du kanske igen dig?
Krasch!
Ofta är det kvinnor som känner sig otillräckliga och ramlar ner i stressfällen med olika utgång, det går att läsa om lite varstans.
Men att ramla över kanten behöver inte vara dåligt, utan kan vara det bästa som kan hända, med förutsättningar att du faktiskt stannade i rätt tid innan väggen, och att du tar emot hjälp.
Det kan låta konstigt, men viktigt är att ta sig ut på andra sidan som en lugnare människa där prioriteringarna ligger på rätt saker och just ditt livshjul är det hjulet som du själv valt.
Året är nu 2020. Texten ovan skrevs för cirka två år sedan men är minst lika aktuell idag.
Låt oss andas in, andas ut gemensamt och införliva en lugn och harmonisk höst tillsammans.
Sofie Werner, förskollärare